Vrije loopstal - Paddock paradise

Wij onderscheiden ons op het gebied van paardenwelzijn, doordat we de paarden die we in de lessen gebruiken houden in een “vrije loop stal”. Wij zijn daarin uniek in het noorden, er is zelfs nog maar één andere stal van in Nederland! We hebben deze stal sinds 2014. 

Het voordeel hiervan voor onze manege paarden is dat ze meer ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen en veel contact hebben met soortgenoten. Ook voor de hoeven en benen is dit heel gezond. Onze paarden komen dus alle dagen buiten. Hierdoor zijn ze rustiger en gemakkelijker in de omgang. Er is ook een nadeel, dat is dat het wat lastiger is om een paard uit de kudde te halen voor de les. Daarom mogen de (beginnende) kinderen dit ook niet zelf doen. Er is altijd wel een ervaren iemand die hierbij kan en wil helpen!

 

Daarnaast hebben we voor onze pensionpaarden een paddock paradise. Dat wil zeggen dat ze de hele dag door kunnen bewegen, spelen, ontdekken, eten, enz. zodat we tegemoet komen aan hun natuurlijke gedrag. We zijn in 2014 begonnen met het realiseren van dit paddock paradise. Dit systeem is eigenlijk nooit helemaal af. Er komen steeds weer nieuwe ideeën bij. Zo hebben we in het voorjaar van 2016 een poel aangelegd met een aan- en afvoer naar de sloot toe. Hier kunnen de paarden dan doorheen waden (bij warm weer bijvoorbeeld!). In 2017 hebben we er een echte heuvel aan toegevoegd, veel paarden vinden het erg leuk om hierop te 'klimmen' en er bovenop te staan om van het uitzicht te genieten! In de zomer van 2019 hebben we er een zandpaddock aan toegevoegd, zodat er ook in de winter een fijne plek is om even te rennen of spelen. Op deze manier doen de paarden veel aan passieve physio en dat houd ze fit en gezond! In 2020 hebben we er een schuistal bij gebouwd,  zodat we nu ook de mogelijkheid hebben om jouw paard 24/7 buiten te houden als dat past bij jou en jouw paard. Voor het komende jaar (2021) willen we op een deel van het pad wat paddock roosters gaan leggen, zodat dit in de winter beter begaanbaar blijft en de paarden in de winter meer ruimte hebben.